Dj Benny

Dj Benny

Mijn eerste plaatjes heb ik gedraaid, het zal ergens rond 1976-1977 geweest zijn in een oude garage van de buurjongens waar wij ons clubhuis van gemaakt hadden. We waren daar iedere vakantie, weekend en woensdagnamiddag wel te vinden. We hadden daar 2 van die rode platenspelertjes staan waarvan het deksel ook dienst deed als geluidsbox. Er waren 20 plaatjes en we moesten een dj hebben.
Ik ging op dat moment naar de muziekschool voor drummer en dacht dat is iets voor mij ! Uren plezier hebben we daar beleefd met onze 45- toeren platen.

In mijn geboortedorp Peutie (Vilvoorde) is ook een grote kazerne van het leger. Destijds gingen de soldaten op donderdagavond op stap in de café's in het dorp. Er was een cafébaas bij die zo slim was een discobar te voorzien in zijn café met als gevolg dat ze daar een dj nodig hadden.... Het was 1978 ik was toen 16 jaar en draaide iedere donderdag platen in cafe Floreal. Dit zeer tegen de zin van mijn moeder die aan het raam stond te zwaaien dat ik naar huis moest komen! s'Anderdaags op school was de bank achteraan in de klas toch een zegen voor mij !

Rond 1980 ben ik voor het eerst in een échte discotheek binnengestapt. Dat was de Queensclub in Mechelen die toch een capaciteit had van 1000 personen. Dit was voor mij een echte openbaring qua licht en geluid. Ik kon gans de avond aan de discobar naar de dj staan kijken en luisteren welke nieuwe platen er toen gedraaid werden.
Een beetje later ben ik beginnen werken in Queensclub als afruimer, daarna ben ik garçon geworden. Begin 1981 hadden ze een lightjockey nodig. Ik heb mij kandidaat gesteld en werd aangenomen.
Een stuk van mijn droom ging in vervulling, ik mocht 3 nachten per weekend mee achter de discobar staan ! Al vlug vroeg de dj me ,als hij een sanitaire pauze inlaste, " zeg Benny, leg jij eens een plaat of 2 op, ik ben direct terug" De eerste keer dat ik daar een plaat moest opleggen was ik zo zenuwachtig dat ik een verkeerd toerental selecteerde. Met als gevolg dat een ganse discotheek omkeek naar mij. Ik wist toen niet waar ik moest kruipen van schaamte.......

Een paar maanden later ging die dj 3 weekends op verlof. De vraag werd mij gesteld om zijn plaats in te nemen. Het zijn 3 weekends geworden die heel mijn leven veranderden. De uitbater zei toen tegen mij: " jongen jij bent geboren om platen te draaien !" Met als gevolg dat ik moest blijven als dj !

Toen ik op een weeknacht in 1983 telefoon kreeg van de uitbater van de Queensclub met de melding:" Benny niet schrikken jongen maar de discotheek staat in brand" viel mijn wereld in mekaar. Alles wat ik verdiend had met mijn dj werk, had ik in de aankoop van platen gestoken. Mijn collectie, die toen meer dan 2500 platen was, stond in de discotheek en is verloren gegaan in die brand.

2 weken daarna belde men mij op van een discotheekje in Eppegem (Zemst) genaamd Bonaparte om te vragen of ik daar wou komen draaien. Ik had gelukkig een vriend die bij de vrije radio draaide en ik mocht tijdens het weekend zijn platen lenen. Hier ben ik dj geweest tot eind 1983.

Begin 1984 tot 1985 ben ik terug beginnen draaien in Mechelen in discotheek Eclypse.

In 1986 op zaterdag naar Berchem Palace en op zondag naar Cap 3000 in Grobbendonk. Tijdens de week draaide ik soms nog studentenfuiven in de Manhattan in Leuven. Dit alles tot in Maart 1988.

Toch speelde ik al een hele tijd met het idee om zelf een discotheek op te starten. Als 25 jarige kocht ik de gebouwen van de Cobra in Lichtaart. Het was 1988, mijn levensdroom ging in vervulling! Vanaf toen tot september 1999 draaide ik ieder weekend in mijn eigen discotheek, die nu nog bij een bepaalde generatie bekend staat als de grootste ambiancekeet van Belgie, waar men niet om een pintje vroeg maar heel simpel met de bak bier bestelde !

In 2000 heb ik de zaak verhuurd en ben ik een jaar gestopt met draaien. Maar rust kon ik niet vinden tijdens het weekend, het bleef door mijn hoofd spoken: "waarom stop je ermee ,waarom........?"

Begin 2001 kwam er een goede vriend van mij op de proppen met een idee. "Ik ga mijn discotheek omdopen tot een dance café waar alle soorten muziek gedraaid moet worden en jij moet mijn dj worden Benny",....."Wat denk je" ? Ik heb er niet zo lang moeten over nadenken en ben terug beginnen draaien in " de Rio "in St Katelijne Waver. Dit tot eind 2002.

Met spijt in mijn hart ben ik in "de Rio" vertrokken. Men bakte er niets van in de Cobra. De zaal kwam leeg te staan. Dit kon ik niet laten gebeuren ik startte er terug op van 2002 tot 2004. Toen dacht ik "nu is het genoeg". Na 26 jaar dj te zijn geweest kapte ik ermee.

Van 2004 tot 2007 heb ik hier en daar voor vrienden nog wat privéfeestjes gedraaid, "just for fun"......Tot er eind 2007 meer en meer mensen mij contacteerden met de vraag: "Benny het uitgaan is niet meer zoals vroeger, wij weten niet waar we naartoe moeten, waarom doe jij niet nog eens iets in de Cobra ?"

Begin 2008 zag mijn vrouw de bui al hangen. " Waar ga je nu in godsnaam weer mee beginnen ?" Toen is de Cobrareünie geboren. Ik ging "éénmaal per jaar terug draaien voor het plezier". De eerste reünie was in 2 maanden uitverkocht. De "90's waren terug hot en de eerste boekingen voor dj Benny kwamen binnen. Gast dj op "Lille kermis", gast dj op "Hukkelkermis", Gast dj "Que Pasa" te Mol, gast dj "Rio club". In september 2010 is onze eerste dertigplus party in de Cobra een groot succes geworden. Dit feest zal in de toekomst zeker herhaald worden.
Ondertussen zijn we 2011 en reeds aan de vierde Cobrareunie toe. In minder dan 2 weken was deze editie uitverkocht, en dj Benny..., tja die gaat nog eens alles geven !

Eigenlijk stopt het verhaal hier nog niet want ik heb een paar dagen geleden contact gehad met de organisatoren van het grootste aprés ski festival van Belgie in Ethias Arena Hasselt. Dat zal plaatsvinden op zaterdag 19/03/2011 en er worden tussen 7000 en 8000 mensen verwacht, daar ben ik ,"den Benny van de Cobra" Resident dj !

Ooit..., ooit komt er een dag dat ik zal stoppen met draaien. Maar ik denk (en hoop stiekem) dat ik nog veel platen zal mogen draaien en veel mensen "mee terug in de goede ouwe Cobratijd kan nemen" voor die dag er is.

Benny van de Cobra.

Contact

Wij staan steeds ter beschikking voor meer informatie.

Benny Gloris
Cobra-deluxe - MGM bvba

Mobiel +32(0)475.25.00.09

Olensteenweg 40, Lichtaart 2460 (tegenover Bobbejaanland)

Volg ons ook op Facebook!

Back to Top